Wie ben ik?

 

Muze Muzette is Walter Roozendaal, die niet alleen als solo-acteur samen met zijn accordeon vertelt, maar ook regisseur is van muziektheater en educatieve concerten o.a. tot zijn pensioen aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft workshops en regie aan theatergroepen, koren, vertellers, musici, gemeenteambtenaren en leraren, en is een ervaren docent en onderwijsbegeleider .

Met de Shtetl Band Amsterdam in de Portugese Synagoge, 2009
Met de Shtetl Band Amsterdam (tegenwoordig The Klezmer Society) in de Portugese Synagoge, 2009

Tot de 80'er jaren was Walter actief als docent werelddans en muzikaal leider van folkloristische ensembles. Hij speelt vooral volksmuziek van de Balkan en Klezmer. En ondertussen volgde hij de beroepsopleiding voor professioneel regisseur en dramadocent.
Toen Musicians Without Borders werd opgericht trad hij voor het eerst sinds lange tijd weer als accordeonist naar buiten. Hij speelde op hun benefietconcert en werkte met Kosovaarse kinderen in twee Nederlandse vluchtelingencentra. Tegelijkertijd ging hij bij zijn muziek vertellen - en Muze Muzette was geboren.

Verhalen die passen bij Walters volksmuziek - én muziek die een rol speelt in zijn verhalen: dat lag toen voor de hand! Muziek is dan niet alleen een mooie afwisseling, maar ook een verdieping van de beleving en concentratie van publiek van alle leeftijden.

Aan het Conservatorium van Amsterdam, en met zangers, koren en vertellers, ontwikkelde Walter zich tot regisseur van muziektheater en tot specialist podiumpresentatie en voordracht.

Walter speelde tot 2015 in zijn eigen klezmertrio Di Grine Medine. Daarnaast treedt hij ook op met andere muzikanten, zoals The Klezmer Society (v/h de Shtetl Band Amsterdam), het Jugendstiltrio, Geert Hoes en het wereldmuziekensemble Orseket.

Biografie

Walter Roozendaal

Walter Roozendaal begon zijn loopbaan als volksdansende en volksmuziek spelende onderwijzer. Van 1973 tot 1986 was hij (hoofd)docent aan de Kaderopleiding Werelddans.
Ondertussen volgde hij de dagopleiding aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, en werd regisseur en theaterdocent.
Zijn afstudeerscriptie ging over de expressieve en creatieve aspecten van volksdans. Deze werd uitgegegeven door de Stichting Nevofoon onder de titel “Volksdansen, een uitingsvorm".

Als dramadocent werkte hij op MBO-scholen, maar kwam ook al snel  terecht in de begeleiding van het onderwijs. Eerst bij de Onderwijs Begeleidings Dienst West-Friesland, later als projectdocent aan de centra voor de kunsten in Hoorn, Den Helder (waar hij anderhalf jaar directeur was van het Expressiecentrum), Alkmaar en Castricum. Tenslotte werd hij theaterconsulent bij ‘T Platform (Steunpunt Kunsteducatie Midden-Kennemerland). Meer dan dertig jaar adviseerde en begeleidde hij scholen, en programmeerde hij kunstmenu's en jeugdtheaterprogramma's. Voor de Academy van Hogeschool Inholland was hij docent aan de post-HBO opleiding Vakspecialist Drama. Ook was hij adviseur bij die opleidingen.
Van 2008 tot 2014 werkte Walter Roozendaal aan de Noord-Hollandse Pabo's van Inholland, als Docent Drama en Coördinator Studie Loopbaan Begeleiding. Daarna regelmatig als gastdocent en assessor.

Ondertussen volgde hij verschillende nascholingen, zoals de Applicatiecursus van het Nederlands Mime Centrum, vier jaar een intensieve scholing elementair toneel en voordracht bij regisseur Arend Hauer, de opleiding “De Kunst van het Adviseren” van de HSA-groep en de bevoegdheid als opleider van Interne Cultuur Coördinatoren in scholen en culturele instellingen.

Vanaf 1983 werkte hij aan het Conservatorium van Amsterdam (v/h het Hilversums Conservatorium), waar hij 34 jaar drama- en bewegingslessen aan de Opleiding Docent Muziek gaf, schoolconcerten en educatieve muziektheatervoorstellingen regisseerde, voordrachtslessen aan zangers gaf en modules presentatievaardigheden voor musici ontwikkelde.

Di Grine Medine, met Nora Hartsuijker en Joke Damen
Di Grine Medine, met Nora Hartsuijker en Joke Damen

Hij geeft workshops aan vertellers, o.a. aan De Vertelacademie en aan de minor 'Van verhalen groei je' aan de Pabo's van de Hogeschool Leiden. Voor Stichting De Kunst in Alkmaar (voormalig provinciaal steunpunt voor de amateurkunst) en de Bond voor Zangkoren in Noord-Holland begeleidde hij vele zangkoren; voor De Kunst en BOOG-Nederland (Bond voor amateur muziektheater) leidde hij regisseurs van jeugdmuziektheatergezelschappen op.
Dit resulteerde in de publicatie van zijn Handboek Podiumpresentatie en een syllabus over de productie van jeugdmusicals.
Als trainer presentatievaardigheden werkt hij ook voor andere instellingen, zoals lerarenopleidingen, bedrijven en gemeentes.

Walter regisseerde daarnaast een flink aantal producties bij toneelverenigingen (o.a. 10 jaar bij Spot ‘70 in Warmenhuizen en eigen ad hoc groepen), muziektheatergroepen (zoals de pop-opera 'Etage' en de opera 'Het Portret' bij de viering van het Maerten van Heemskerckjaar) en korenmanifestaties (o.a. bij de oprichting van de nieuwe gemeente Hollandse Kroon). Gevolgd door regies bij professionele gezelschappen, zoals Theater Kapstok en producent M'Art.
Daarnaast staan zo'n dertig jaarlijkse educatieve muziektheatervoorstellingen aan het Conservatorium van Amsterdam, en meer dan 10 jaar elk trimester presentaties n.a.v. zijn regie/voordrachtslessen zang.

Sinds 1998 treedt hij als solo-acteur/verteller met zijn accordeon op voor verteltheaters, bibliotheken, scholen en andere instellingen. Hij was zo'n 6 jaar verbonden aan het toonaangevende impresariaat Theaterbureau Het Verteltheater in Utrecht. Later ook bij impresariaat Uit De Kunst. Voor 'Na De Oorlog' vertelt hij het verhaal van zijn oom, die als beroepsmusicus in Westerbork door zijn vakmanschap zijn leven redde.