Regie

Naast het vertellen van verhalen is regisseren misschien wel mijn grootste passie. De uitdaging om een stuk op de planken te krijgen, waarbij spelers (en hun publiek) voelen dat zij in hun rol kunnen opbloeien, dat zij het stuk volledig tot werkelijkheid kunnen laten komen, zal mij altijd blijven boeien. Zowel met acteurs als met zangers. Dat ik ook docent ben helpt daar enorm bij.

Jarenlang doceerde ik als regisseur elementair toneel en voordracht o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam. Klik hier voor workshops.

Spot '70: Scheepjongens van de Bontekoe
Spot '70: De scheepsjongens van Bontekoe

Mijn eerste stappen zette ik in de werelddans en wereldmuziek. Beweging en muziek zijn voor mij altijd belangrijke invalshoeken gebleven, ook in mijn werk in het theater. Op de dagopleiding voor regisseur en docent drama aan de Akademie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht, waren Teunke Hauer (elementair toneel), en Herman Verbeeck (mime, clowns) met Attie Tabak (grime/vormgeving)  belangrijk voor mijn vakmanschap. Gevolgd door de driejarige applicatiecursus van het Nederlands Mime Centrum en vier jaar intensieve studie elementair toneel en voordracht bij Arend Hauer.

Spot '70: Scheepsjongens van de Bontekoe
Spot '70: De scheepsjongens van Bontekoe

Al gauw kwam ik, naast 'gewoon' amateurtheater, in de wereld van het muziektheater terecht. Ik regisseerde operette, musicals en werd docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Samen met mijn collega Aziël Wagenvoort maakte ik daar meer dan 25 jaar met de hele afdeling Schoolmuziek (in die tijd 50 studenten) jaarlijks een educatief muziektheaterstuk, dat we voor scholen speelden. Daar ontwikkelde ik mij ook tot koorregisseur en regisseur van zangers en schoolconcerten.
Ondertussen had ik het voorrecht om tien jaar met één van de betere Noord-Hollandse amateurtheatergroepen te mogen werken: Spot '70 in Warmenhuizen --- een mooie uitdaging om samen te groeien. Onvergetelijk was dat de groep, in de buik van een VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum De Scheepsjongens van Bontekoe (Wiske Sterringa) mocht spelen. Maar ook hoogtepunten als De Gijzelaar (Brendan Behan) en De Vrek (Molière) - dertien stukken totaal.

Decorschets Spot '70: De scheepsjongens van Bontekoe
Décorschets voor Spot '70: De scheepsjongens van Bontekoe: drie houten kisten en 2 houten trappen. Met in de grootste kist een windmachine en donderplaat verborgen .

De opdracht aan het Conservatorium van Amsterdam veranderde in de loop van de jaren. In de vijfjarige opleiding Schoolmuziek waren de vijfdejaars het artistieke team dat wij begeleidden in het schrijven van de voorstelling en het regisseren en dirigeren van de eerste t/m de vierdejaars. Toen het de vierjarige Opleiding Docent Muziek werd, werd het een productie die de vierdejaars zelf maakten en op het podium brachten. Al die jaren was een week lang je productie spelen, twee maal per dag, een onvergetelijke ervaring voor de studenten, die verder toch vooral tot docent werden opgeleid. Uiteindelijk deden we dat voor buitenschoolse groepen, in het kader van community art.

Tussendoor zaten grote opdrachten, zoals provinciaal gesubsidiëerd de pop-opera Etage (Dick Boon & Bert Kaag) en de opera Het Portret (Bram Hijmans/Marcel Baars & Bert Kaag/Ingrid Doctor) ter gelegenheid van het Maerten van Heemskerckjaar met 5 solisten, 80 koorzangers en 80 musici. Gevolgd door L'Elisir d'amore (Donizetti) bij operakoor Euphonia in de Hoeksche Waard.
Bij Theatergroep Horizon Musicalproducties regisseerde en choreografeerde ik het koor in De Engel van Amsterdam en Anatevka. En bij het koor Four Winds een avondvullend programma in de Parkschouwburg. Voor muziekvereniging Creona in Wieringerwerf regisseerde ik het 40-jarig jubileum, een show met al hun orkesten en vijf koren. Twee jaar later regisseerde ik bij het tot stand komen van de nieuwe gemeente Hollandse Kroon een enorm korenfestival, met tien koren uit de Wieringermeer.
Met  M'Art, Maurice Vastenouw en Theater Kapstok (Vincent Lamers) maakte ik professioneel jeugdmuziektheater.

Onder mijn eigen Muze Muzette maakte ik bijzondere theatervoorstellingen met een jongerengroep: Hannah (Guy Kmeta) en Assepoester (Mieja Hollevoet - BRONKS) en met dezelfde groep en hun ouders 10 jaar later Korczak en de kinderen (Erwin Sylvanus), gevolgd door Mirad, een jongen uit Bosnië (Ad de Bont).