Links

 

Publicaties van Walter Roozendaal zijn o.a. te vinden op:

Muze Muzette en Walter Roozendaal zijn als muzikale verteller te vinden op:

Walter Roozendaal is als regisseur/docent te vinden op:

 • www.vertelacademie.nl: workshops en opleidingen voor vertellers. De Vertelacademie werkt samen met De Verhalenboot in Zwolle www.deverhalenboot.nl
 • www.iudk.nl: Uit De Kunst is het grootste impresariaat op het gebied van educatieve concerten en muzikale schoolvoorstellingen in Nederland.
 • Stichting De Kunst uit Alkmaar was het provinciale steunpunt voor de amateurkunst van Noord-Holland. Walter Roozendaal ontwikkelde een cursus podiumpresentatie voor dirigenten van koren en schoolde (op initiatief van de BOOG, tegenwoordig gefuseerd met BALK www.balknet.nl ) regisseurs van muziektheatergroepen. Dat leidde tot het schrijven van een syllabus over de productie van jeugdmuziektheater.
 • Bij die syllabus hoort een eigen pagina met veel links voor muziektheater
 • Daarnaast geeft hij al een aantal jaren workshops presentatievaardigheden aan koren voor de Bond van Zangkoren in Noord-Holland (www.korenbond-nh.nl). Voor koren die lid zijn vergoedt de Bond op aanvraag drie workshopsessies!
 • koorenstem.be: in België kunnen koren bij Koor&Stem een workshop podiumpresentatie van Walter Roozendaal aanvragen.
 • www.nevofoon.nl: Walter Roozendaal schreef het boek "Volksdansen, een uitingsvorm", uitgegeven door de Stichting Nevofoon. In dit boek beschrijft hij aspecten van het lesgeven, die creativiteit en expressiviteit bij lessen werelddans bevorderen.
 • Verder schreef Walter Roozendaal m.m.v. Guusanke Vogt drie delen in de serie 'Theater met Kinderen': boeken met een theatertekst, kostuumbeschrijvingen en praktische aanwijzingen voor amateurregisseurs om de sprookjes met kinderen te spelen. Uitgever was D-Books International Ltd, Hartlebury UK, 1988. De delen waren 'De keizer en de nachtegaal', 'Sneeuwwitje' en 'Hans en Grietje'. De boeken zijn uitgegeven in het Nederlands en in het Duits, en alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Interessante sites voor vertellers:

 • www.beleven.org o.a. met complete verhalen, die je zo kan uitprinten! Ook kan je zoeken op trefwoorden.
 • www.verhalenbank.nl: de verhalenbank van het Meertensinstituut, meer dan 30.000 verhalen! Maar helaas vaak alleen een korte weergave, niet de volledige vertelling. De (wetenschappelijke)  zoekmogelijkheden worden op dit moment enorm uitgebreid.
 • www.verhalen.pagina.nl met verzamelingen verhalen, maar ook vertellers.
 • www.fest-network.eu het Europese netwerk voor vertelorganisaties 'FEST - Federation for European Storytelling'. Met een aantal heel interessante video's over o.a. het boeken van een verteller, het unieke van vertellen, vertellers over wat je nodig hebt om te kunnen vertellen (competrenties), vertellen met nieuwkomers, migranten, vluchtelingen en een documentaire over het bijzondere project 'Helden van vandaag' van collega Pauline Seebregts: http://www.fest-network.eu/public-library/fest-videos/

Andere organisaties die aandacht verdienen:

 • Zie ook de pagina met Links voor muziektheater, subsidies, en andere handige zaken bij het onderdeel 'Productie Jeugdmusicals'.
 • www.musicianswithoutborders.nl was één van de eerste organisaties waar Walter Roozendaal bij vertelde --- in samenhang met volksmuziek. Hun vredesboodschap met internationale muziek werkt! Zo waren koren en muzikanten o.a. te gast bij  vrouwen in Srebrenica en een aantal andere steden in Bosnië en Macedonië, en zijn er activiteiten in Palestina, Afrika en Afghanistan.
  Een belangwekkend initiatief (waarbij ze ook samenwerken met o.a. Warchild) is het instrumentenfonds: wanneer je ergens een muziekinstrument hebt liggen is dat maar al te welkom, om het door te laten geven aan vluchtelingen, asielzoekers en kinderen op muziekscholen in voormalige oorlogsgebieden. Wie eenmaal gezien heeft hoe mensen hun menszijn terugvinden in muziek weet hoe onschatbaar waardevol dat is!
 • muzischspoor.nl: de Stichting Muzisch Spoor is actief met projecten, onderzoek en informatie over het werken met ouderen met muziek en beweging, en de effecten daarvan. Walter Roozendaal was daar bestuurslid.
 • www.petraboerhoopyoga.nl is de website die ik schreef voor Petra, mijn levenspartner en lerares yoga.

Conservatorium van Amsterdam:

 • www.ahk.nl beschrijft de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunst, waarvan het conservatorium de faculteit muziek is.
  Geïnteresseerde musici kunnen de reader van Walter Roozendaal over werken in de Cultuureducatie vinden op www.lulu.com, zoek op "Roozendaal".
 • www.beroepkunstenaar.nl is een door de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gemaakt site over alle zakelijke aspecten van kunstenaarschap. Zoals in loondienst werken of als zelfstandige, belastingzaken, enz.
 • www.musiciansway.com is de website bij het boek The Musicians Way, één van de meest uitgebreide boeken over allerlei aspecten van professioneel muziek maken, door Gerald Klickstein, uitgave Oxford University Press, New York 2009, ISBN: 978-0195343137 - en inmiddels toe aan de 15e druk. Je kan je inschrijven op Gerald Klicksteins nieuwsbrief.

Onderwijs:

 • www.pleinc.nl is de website met scholenprojecten van het provinciale steunpunt voor cultuureducatie in Noord-Holland.
 • www.kunstencultuuropschool.nl is de website voor scholen in de Haarlemmermeer, waar voorstellingen èn projecten van Walter Roozendaal op staan.
 • www.lkca.nl: de site van het Landelijke Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst, met een overrompelende hoeveelheid informatie.